Plan Khannea

Ingang 1

Aan de Prins Hendrik kade gelegen is een metro ingang die onder het water doorloopt naar Centraal Station. Daar komt een ondergrondse verbinding via de Zeedijk naar het ondergrondse complex.

Ingang 2

Op de hoek Damrak en de beurs van berlage komt een trap en ligt met een tweede ingang naar een ondergrondse ingang. Deze loopt ondergronds naar de Oudebrugsteeg, onder de Warmoestraat naar de Enge Kerksteeg en komt uit op het oudekerksplein. 

Ingang 3

Naast de Waag komt een tram met lift die toegang biedt tot een ondergrondse gang via de Monnikenstraat, de Gordijnensteeg en de Bloedstraat. 

Wallen Complexen 

In dit plan worden 2 grachten uitgegraven, met een verbinding ter hoogte van de spookbrug. De uitgraving vindt gefaseerd plaats in 2 jaar in 4 componenten in een project wat beduidend kleiner en goedkoper is dan de aanleg van de fietsenstalling bij Centraal Station. Er wordt een ondergrondse ruimte aangelegd en aangrenzende panden krijgen gratis aanleg van een fundering. Winkels, horecagelegenheden, musea, en andere panden krijgen een ondergrondse ruimte aangeboden die verbinding maakt met eventuele bovengrondse panden.

Gewone Horeca – all gewone horeca blijft. Cafe’s blijven. De bovengrondse wallen wordt een gewone buurt, vergelijkbaar met de zuidelijker geleden wallen. Alle aangrenzende panden worden opgeknapt, maar het monumentale karakter van de panden blijft identiek. Na aanleg van de ondergrondse ruimte wordt alles overkapt en worden de grachten weer in ere hersteld. 

Door deze ingreep worden de wallen een gewilde plek om te wonen. De toeristen overlast wordt actief geweerd, en er is voor toeristen weinig meer bovengronds te doen. 

Alle sex shows, sex shops, raamprostitutie en bordelen gaan ondergronds. Het aantal ramen wordt uitgebreid, en de inrichting van de faciliteiten voor prostitutie wordt gehumaniseerd. De plekken om prostitutie diensten aan te bieden worden beheert door een onafhankelijke stichting, welke wordt beheerd op een wijze om sexuele exploitatie onmogelijk te maken.  Commerciele exploitanten worden geweerd, en de huur van de ramen daalt aanzienlijk.

De waarde van woningen geleden in dit gebiedt stijgt aanzienlijk en nieuwe woningen komen beschikbaar waar voorheen louche zaakjes waren gevestigd. Op touristen gerichtte etablissementen gaan ondergronds en krijgen meer en betere ruimtes. De ramen wordt in een hoek van 90 graden op publiekje ruimte geplaatst zodat het maken van foto’s en het vervelen voor de ramen minder sensationeel wordt, maar er worden een aantal ‘fake’ ramen aangelegd met realistiche interactieve animatronics.

Een soort kinky wassen-beelden museum 🙂

De ondergrondse ruimte herbergt cafe’s, winkels voor verkoop van soft drugs, dienstverlenende en verzorgende instanties. Er komen tal van service punten voor veiligheid en gezondheid van werkenden en bezoekers. Er komen twee politie posten. De anonimiteit van bezoekers wordt geweerd. 

De ondergrondse ruimte wordt ergonomisch, en anderhalve verdieping hoog. Er komt ruimte voor terrasjes. Bezoekersruimtes voor prostituees worden toegankelijker voor mindervalide klanten. De ondergrondse ruimtes krijgen een ruimtelijk “Adult Disney Theme Park” karakter met een sterk feministische wen “sex positive” boodschap.  

Een aantal gelegenheden die szaken bovengronds willen aanbieden kunnen dat doen, en er komt een verbinding met ondergrondse faciliteiten, MAAR bezoekers die zulke panden bovengronds bezoeken kunnen afdalen maar niet terug naar boven. De ondergrondse ruimte wordt effectief een-richtings verkeer, met een beperkt aantal uitgangen. Toeristen krijgen geledenheid etablissementen en clubns te bezoeken, bezoekers van sex werkers en sex wordt in grote mate de anonimiteit en waardigheid teruggegeven. Sex werkers en dienstverlenend personeel (schoonmakers) krijgen een aparte ingang.

De nieuwe ondergrondse ruimte wordt schoon, sfeervol verlicht. Het wordt een aangename ruimte om te bezoeken. 

Deze ingreep vertegenwoordigd een onnoemlijke PR waarde voor de stad Amsterdam. Amsterdam komt terug op de kaart van het liberale gedachtengoed, sex positive en feministisch gedachtengoed. Er zal vol lof gesproken worden over Amsterdam, en het aantal toeristen dat de wallen bezoet wordt spectaculair beter beheersbaar, schoner en veiliger. 

Intussen wordt bovengronds de Wallen getransformeerd tot een chique en nette uitgaangsbuurt. Er ios bovengronds niet veel meer te doen voor dronken, blowende, lallende toeristen. Die komen binnen bij het centraal station, dalen ondergronds af, lopen direct door naar de ondergrondse Wallen en blijvn daar tot dat ze klaar zijn met hun avonturen. De Nieuwe Wallen worden een vrolijke plek waar gelachen wordt, waar gefeest wordt, waar het bovengrondsen ondergronds schoon is, waar het veilig toeven is. Het wordt een spannende en mooie plek, met stenen bogen, indirecte sfeerverlichting, tal van decoraties en amusante sfeer-details.

Er komen een of twee clubs geluids geisoleerde ondergronds waar mensen kunnen dansen, of waar bands kunnen optreden. 

Drugshandel, drugsoverlast, openbare dronkenschap, verdrinkende toeristen, openbaar plassen, fietsen, poepen en kotsen verdwijnt of wordt beheersbaar.  De grachten worden zo opnieuw aangelegd dat het dumpen van rotzooi bovengronds moeilijk wordt. 

En – andere delen van Amsterdam worden niet lastig gevallen met zaken die bij hun in de straat niet welkom zijn. 

Update, Update